Disseny i projecte: Agnès Pla Ribalta

Escultura: Jaume González Balasch

Material: Planxa de ferro de 2,5 mm

Alçada: 2,60 m

Pes: 208 kg

Inauguració: 15 d’agost del 2001, Festa de Sta. Maria d’Ivorra

Autors:

Agnès Pla, nascuda a Guissona (la Segarra). És llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. Treballa en projectes diversos, com ara l’escultura o l’escenografia teatral.

Jaume González, també guissonès, treballa el ferro i al seu taller combina el treball industrial i l’artístic. És autor de diverses obres escultòriques, com ara el Monument a la Sardana de Guissona.

És un Crist de ferro, un Crist CONTEMPORANI en una església barroca, en un santuari que ha acollit el testimoni mil·lenari de les diferents èpoques viscudes. Cada època ha deixat la seva empremta i avui, començant un segle nou, l’estil actual de l’escultura serà un testimoni més de la seva història.

 

Més enllà del Crist crucificat, més enllà de la mort, límit natural de la humanitat, el nostre Crist comunica VIDA. Per això, ressuscitat, obre el seus braços amb una expressió d’autodonació, prenent càlid contacte amb la gent. L’escultura utilitza l’expressió corporal, anatòmica i gestual, més que els detalls figuratius, perquè el Crist transmeti aquestes actituds d’esperança.

 

El prodigi del Sant Dubte, que tingué lloc en aquest indret l’any 1010, té un significat molt precís. La conversió del calze en una font d’on brollava la sang simbolitza la font de vida eucarística amb la presència de Crist ressuscitat en la nostra història, per donar ESPERANÇA i futur a la humanitat. Així, el Crist del Sant Dubte es converteix en un signe actual que perdura amb el pas del temps.


RESSÒ DE PREMSA