relojes web gratis

 

 

Introducció

 

Amics St.Dubte

 

Localització

 

Any Jubilar

 

Pelegrinatges

  · Grups

  · Hostatgeria

  · A peu

 

Notícies

 

Galeria

 

Premsa

 

Contacte

 

 

 

 

 

 

 

 

Exposició al Museu de Solsona

 

El dia 20 de juliol 2015, s'ha inaugurat una exposició sobre el Sant Dubte d'Ivorra, a la sala d'exposicions temporals del Museu Diocesà i Comarcal de Solsona. A través de grans panels, amb fotografies i textos, es fa un repàs dels mil anys d'història del miracle eucarístic des de molts punts de vista. Polièdric com és el prodigi medieval i la seva trajectòria, se'n fa un estudi des del punt de vista històric, documental, artístic, teològic, sociològic i antropològic, així com del seu context històric.

 

Un cop acabada l'exposició temporal al Museu, serà traslladada definitivament a Ivorra, on quedarà exposada al Santuari del Sant Dubte.

 

Al mateix temps, l'exposició va acompanyada d'un catàleg amb la totalitat dels textos, escrits per diferents autors, professors universitaris i experts en cada matèria, així com una abundant il·lustració amb fotografies i gravats de bona qualitat.

 

Un dels autors del que no s'ha pogut publicar la seva aportació, tot i que la va escriure, ha estat l'enyorat Mn. Jesús Huguet, mort d'accident a Solsona en 2012. En aquest enllaç, podreu llegir la valuosa aportació de Mn. Jesús Huguet sobre la interpretació teològica del miracle d'Ivorra a través de la història de la teologia.

 

 

  

 

 

 


 

 

Cloenda de l'Any Jubilar del  Mil·lenari

 

El dia 1 de maig, festa de Pasqüetes del 2011, tindrà lloc l'acte de cloenda de l'Any Jubilar del Mil·lenari del Sant Dubte d'Ivorra. A les 6 de la tarda començarà la solemne Eucaristía, presidida pel bisbe de Solsona, Xavier Novell, seguida de la veneració de les relíquies i d'una festa popular.

 

En efecte, el poble d'Ivorra ha estat preparant la diada per acollir les nombroses persones que s'esperen que assisteixin per dir adéu a un any ple d'activitats i de visites que, en un nombre superior a les 14.000, han acudit a Ivorra per celebrar el Jubileu i hi han descobert la història d'un miracle eucarístic a les nostres terres, i la quantitat d'obres d'art i de celebració continuada que s'han esdevingut.

 

Com a colofó del Mil·lenari, està prevista l'estrena de l'obra musical per a orquestra i cors anomenada "Oratori del Sant Dubte d'Ivorra", composada per a l'ocasió pel músic Valentí Miserachs i lletra del poeta Climent Forner.

 

Es donaran tres concerts, interpretats per l'orquestra simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida, la coral Polifònica de Puig-reig, la coral Ginesta de Cervera i l'orfeó Nova Solsona:

 

- Dia 6 de maig, a les 21,30 h a l'església parroquial de Cervera

- Dia 7 de maig, a les 21,30 h  a la catedral de Solsona

- dia 8 de maig, a les 19,00 h a l'església de Sant Cugat d'Ivorra

 

Cartell del Concert a Ivorra - PDF   Cartell general del Concert

 

Les entrades es poden adquirir a ServiCaixa.

L'aportació és de 10 euros.


 

 

 

Celebració del Mil·lenari

 

Un dels fets que durant la història ha donat més rellevància i més prestigi a Ivorra ha estat l’anomenat prodigi del Sant Dubte, un miracle eucarístic que durant segles va ser motiu perquè aquest indret de la Segarra fos punt d’arribada de nombroses peregrinacions. Hi ha documents a l’Arxiu diocesà de Solsona que, tot i no ser coetanis del miracle, se’n situen molt a prop en el temps. Tota aquesta documentació, així com la tradició oral i fins i tot les restes i relíquies que es conserven, ens donen a entendre que al segle XI ja existia la creença de la veracitat del Sant Dubte.

 

Un dia no determinat de l’any 1010, en l’església parroquial de Santa Maria d’Ivorra, situada a l’indret on més tard, al segle XVII, es construiria l’actual Santuari, deia la missa el rector Mn. Bernat Oliver, fill de l’Aguda de Torà. Després de la consagració, el mossèn va dubtar de la presència eucarística de Jesucrist en les espècies del pa i del vi. Aquell dubte provocà que el calze es convertís en una font d’on rajava sang que tacà els corporals de l’altar i el terra. Unes dones que filaven prop de l’església recolliren la sang amb les estopes procedent dels seus filats.

 

Avisat Sant Ermengol, bisbe d’Urgell, que es trobava a Guissona, reconegué el fet com a miraculós i prenent el calze i una mostra dels corporals tacats de sang, se’ls endugué a Roma en un dels viatges que hi realitzà. El papa Sergi IV, un cop escoltat el relat del bisbe d’Urgell, va enviar un comissionat a Ivorra. Un cop reconegut i examinat el fet, el Papa va signar una Butlla certificant el miracle i concedint privilegis per a la confraria que el mateix bisbe Ermengol va fundar a Ivorra. El fet del Sant Dubte convé emmarcar-lo dins el context de l’època, en plena reconquesta i reconstrucció i cohesió del país, així com en un marc més ampli, caracteritzat per les doctrines de Berengari, arxidiaca d’Angers, que l’any 1004 va començar a estendre l’heretgia de negar la presència real de Crist en l’Eucaristia.

 

Cal remarcar també la importància del bisbe Sant Ermengol d’Urgell en la construcció i cohesió social de Catalunya i com el fet del Sant Dubte hi ajudà en aquell projecte que, junt amb els comtes d’Urgell, la Cerdanya i l'Abat Oliva -amb els quals estava emparentat-, donaria pas al naixement del nostre país.

 

La celebració de l’Any Jubilar del Sant Dubte

 

La parròquia d’Ivorra, doncs, fa temps que es prepara per a la celebració d’aquesta efemèrides amb la constitució d’una comissió que està programant diferents actes commemoratius durant l’any que va des de la festa de Pasqüetes de 2010 (11 d’abril) a la festa de Pasqüetes de 2011 (1 de maig).

La Santa Seu ha concedit celebrar un Any Jubilar dedicat a aquest miracle eucarístic d’Ivorra, i el Papa Benet XVI ha facultat el Bisbe de Solsona per impartir la Benedicció Papal durant la celebració principal del Mil·lenari, amb la qual cosa la repercussió serà molt més àmplia i traspassarà les fronteres locals per esdevenir una celebració més universal.

 

 

Vista General d'Ivorra

 

 

Detall del retaule que representa el miracle

 

 

Pergamí medieval de la Confraria d'Ivorra

 

 

Reliquiari del Sant Dubte (s. XV)

 

© Santuari del Sant Dubte d'Ivorra - 2010

Podeu reproduir tot o part del contingut d'aquest web, indicant sempre la procedència