Festa de la inauguració del 

CRIST DEL SANT DUBTE D'IVORRA

El dia 15 d'agost del 2001 ha estat una festa memorable en el Santuari del Sant Dubte d'Ivorra. La inauguració i presentació del nou Crist que presideix l'altar major del temple ha donat a aquesta festa major de la Mare de Déu d'Ivorra un caràcter d'històric. Va començar la festa amb la benedicció de l'escultura, per tal que el nostre Crist presidís l'eucaristia ja beneït. 

La pregària de benedicció

Déu i Pare bondadós, autor de la vida, dels homes i del món, beneeix aquesta escultura del teu Fill Jesucrist perquè presideixi aquest Santuari de Santa Maria d'Ivorra. Ell ha estat enviat a portar-nos l'esperança i la salvació. Fes que totes les persones, que davant d'aquesta imatge recin amb devoció, trobin la pau i el consol i se sentin empesos a estimar-te a Tu, a estimar la vida i a estimar els altres com ens va ensenyar el teu Fill Jesucrist, que viu i regna pels segles dels segles.

La Missa de Santa Maria Assumpta al Cel, presidida pel rector de la parròquia, Fermí Manteca, ens va introduir en el tema de la vida i l'esperança més enllà de la mort. Els cants de la celebració, dirigits per la Teresa Escolà i la seva filla Assumpta, de Calaf, serviren per domar un caràcter festiu i solemne alhora.

Després de Missa i abans del cant dels Goigs de la Mare de Déu i del Sant Dubte, tingué lloc la presentació del Crist. Aquesta estàtua, feta de planxa de ferro, conté en el seu interior un plec de documents que passaran a la posteritat: una fotografia dels autors, Agnès i Jaume, al costat del Crist en construcció, acompanyats del Fermí. un resum dels comptes de la restauració del Santuari, un tríptic explicatiu del Crist i el següent escrit:

Durant molts anys, l’edifici que alberga aquest Santuari s’havia anat degradant, sobretot a partir de la Guerra Civil de 1936 en què van cremar el retaule barroc. Aquesta degradació progressiva el va portar, ja en la dècada de 1990, a un estat de ruïna tal que la teulada va cedir, així com part de les voltes. La missa de la festa de Pasqüetes s’havia de celebrar a l’esplanada exterior del Santuari.

En 1997, una comissió de veïns encapçalats pel rector de la parròquia, Fermí Manteca, inicien les obres de restauració de l’edifici. Aquestes obres han consistit en la restauració de les voltes del temple i de la paret posterior de l’edifici, així com el lligament i el reforç perimetral tant de l’exterior com a nivell dels contraforts de les voltes i la construcció d’una nova coberta de teula àrab sobre l’embigat de ferro. Igualment s’ha pintat l’interior del temple, s’ha col·locat un altar nou de pedra, construït pel veí d’Ivorra Pere Farran Molins, poc abans de la seva mort, i s’ha reconstruït la cúpula del campanar amb una estructura a quatre aigües de fusta, ferro i coberta d’aram.

Aquestes obres s’emmarquen en la preparació de la propera celebració del mil·lenari del prodigi del Sant Dubte, que tindrà lloc l’any 2010.

El colofó d’aquesta primera fase de restauració és la col·locació del CRIST DEL SANT DUBTE D’IVORRA, una obra dissenyada i projectada per Agnès Pla Ribalta, de Guissona, llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. L’escultura ha estat realitzada per l’escultor Jaume González Balasch, també de Guissona, al seu taller on combina el treball industrial i l’artístic.

La idea de construir aquest Crist va començar quan, un cop restaurat el Santuari el 1998, en Fermí Manteca va consultar als seus amics, Agnès i Jaume, sobre la decoració de l’absis i sobre quin disseny podria ornamentar-lo. La resposta dels artistes va ser en primer lloc assabentar-se de tota la història i de tot el significat del lloc i del Sant Dubte, a fi que el possible disseny estigués en consonància amb el lloc que havia d’ornamentar. Després de parlar-ne llargament, entre tots tres van arribar a la conclusió que el més idoni fora realitzar un Crist ressuscitat que transmetés vida i esperança. El significat del Sant Dubte, com una font de la Vida de Déu que en l’Eucaristia es dóna a la humanitat i la mateixa Eucaristia unida a la Pasqua del Senyor (per això la festa de Pasqüetes) va ser la inspiració per a què l’Agnès dissenyés aquest Crist Ressuscitat. Per altra banda, la humanitat actual, en aquest començament del segle XXI i del tercer mil·leni, necessita una nova evangelització basada en l’esperança i en la vida que Jesucrist comunica als homes i a les dones d’avui i de sempre. El fet que sigui una escultura de l’estil de la nostra època serà un enriquiment i una contribució a la història mil·lenària d’aquest indret. Aquesta generació haurà aportat el seu granet de sorra a l’esdevenir del Sant Dubte d’Ivorra.

Ivorra 15 d’agost del 2001

A continuació, l'Agnès Pla, va pronunciar les següents paraules:

Primer de tot, voldríem agrair a la gent d'Ivorra l'oportunitat que ens heu ofert per dur endavant l'escultura del Crist i al Fermí per la confiança que ens ha dipositat.

La idea de fer un Crist ressuscitat, d'entrada, va ser un repte molt innovador i que ens va entusiasmar de seguida. Totes les religions exerceixen un culte a la imatge molt important. El Crist mort o el Crist que pateix a la creu, sempre ha estat el moment més representat i més venerat. Nosaltres vam creure necessari representar els valors més positius, els que perduren més enllà de la mort. La nostra escultura havia de ser un Crist viu, enèrgic, entregat, comunicador i receptor.

En segon lloc, vam optar sense pensar-ho per fer un Crist contemporani, simplement perquè el que ens ha tocar viure és el que millor sabem fer i, de fet, el que ens identifica. El patrimoni que ens ha quedat d'èpoques passades és immens i preciós -el barroc, el romànic...-, però ja han existit en el seu moment i ara cauríem en meres imitacions, sense que tinguessin l'esperit que tenen els originals. Ja no treballem i molt menys no pensem com ells ho feien. Per tant és absurd voler fer el que feien tres o deu segles enrere. El nostre Crist és un Crist de ferro, treballat amb soldadura.

Aquests són els conceptes que van fer sorgir l'escultura. A nivell formal, en el disseny vaig suprimir detalls figuratius per emfatitzar el gest corporal i sempre tenint en compte el material en què es realitzaria. Però de l'aspecte tècnic li toca parlar al Jaume i no cal dir que sense un bon tècnic les idees com aquestes no serveixen de res.

A continuació, en Jaume González digué:

Dins l'aspecte tècnic, us explicaré una mica com ha estat construït.

Es tractava de superar la rigidesa del ferro:

El Santuari del Sant Dubte ha tornat a agafar renom després de molts anys de silenci. L'enorme tasca de sensibilització social que esteu portant des d'Ivorra ha aconseguit aixecar de nou el Sant Dubte. I el nou Crist, amb tot el que significa, és un element culminant d'aquest renaixement, un nou element referencial en la història del Santuari. Desitgem que el pugueu fruir per molts anys i que continueu transmetent a les futures generacions l'esperit que ha fet aixecar el Sant Dubte. Gràcies per tot.

Entre aplaudiments, els autors del Crist foren obsequiats amb un ram de flors a cada un, així com amb una placa de plata, amb la gravació d'unes paraules de reconeixement pel treball realitzat.

Per acabar, en Fermí Manteca llegí una poesia seva dedicada al Crist del Sant Dubte:

Col·lega Jesucrist

(Sonet al Crist del Sant Dubte d’Ivorra)

 

Col·lega Jesucrist ressuscitat,

que enmig del nostre món et fas present.

Amb gest d’amic, el teu acolliment

es fa abraçada amb aquest posat.

 

Més enllà de la mort i el sofriment,

més enllà del dolor desconsolat,

comuniques la vida esperançat

al Sant Dubte d’Ivorra somrient.

 

La teva donació és veritat

que salvarà aquest món eternament

amb joia, pau, amor i llibertat.

 

Dóna’ns la vida i prega especialment

perquè el futur d’aquesta humanitat

estigui sadollat del Déu vivent.